شرح دعای روز بیست ودوم ماه مبارک رمضان
«اَللّهمَّ افتَح لی فیه ابوابَ فَضلکَ وَ اَنزل عَلَیّ فیه بَرَکاتکَ وَوَفّقنی فیهلموجبات مَرضاتک واسکنّی فیه بحبوحات جَنّاتکَ یا مجیبَ دَعوَهالمضطَرّینَ»
«خداوندا! در این روز بر من درهای فضل و کرمت را بگشا و بر منبرکاتت را نازل فرما و بر موجبات رضا و خشنودیت موفقم بدار و دروسط بهشتهایت مرا مسکن ده، ای پذیرنده دعای پریشانان ودرماندگان!»
* شرح فرازهای دعا
آیتالله مجتهدی تهرانی در شرح فراز «اَللّهمَّ افتَح لی فیه ابوابَ فَضلکَ»میگوید: خدایا، دربهای فضل خودت را به روی من باز کن! خدا بهفضل خودش معامله میکند و اگر بخواهد به عدل خودش معامله کند، کارما خراب میشود. برخی در دعای قنوت میخوانند «اللهم عاملنا بفضلک ولا تعاملنا بعدلک» کسی گفت که خدایا، من این همه دعا و نماز میخوانم؛تازه منت سرم میگذاری، با من به عدلت معامله کن. تا اینکه محکوم بهاعدام شد. از طرف پیامبر زمان به او گفتند که خودت گفتی خدا به عدلشبا تو معامله کن. روزی یک مگس را اعدام کردی و خدا به عدل خودشمعامله کرد؛ تو مگسی را معدوم کردی و خدا تو را اعدام میکند!
وی ادامه میدهد: در قرآن آیهای است که هر پیشآمدی که برای شمااتفاق میافتد، محصول اعمال زشت خودتان است. با این حال خداوندخیلی از اعمال بندگان را ندید میگیرد. ندید گرفتن خیلی از کارهای ماتوسط خدا، فضل است و اگر بخواهد همه کارهای ما را حساب کند، عدلاست. یادتان باشد اگر خدا بخواهد به عدل با ما معامله کند، کار ما زارمیشود.
آیتالله مجتهدی تهرانی در شرح فراز «وَ اَنزل عَلَیّ فیه بَرَکاتکَ» اظهارمیکند: اینجا میخوانیم که خدایا برکات خودت را نیز بر ما نازل کن!برکات چیست؟ برخی عمر با برکت دارند، چه اهل علم چه غیر اهل علم.دستگیری و انجام کار خیر را برکت مینامند. معنی این فراز این است کهعمر با برکت داشته باشیم. اگر پولداریم، کار خیر انجام دهیم و اگرعالمیم شاگرد تربیت کنیم و کتاب دینی بنویسیم.
این استاد اخلاق ادامه میدهد: هر عالمی و آخوندی باید کار و تدریسیداشته باشد و نگوید که پیشنمازی مسجد، کار و شغل من است. عالم اگرتدریس، تألیف و تربیت شاگرد داشت، عمرش با برکت است.
این استاد برجسته اخلاق در ادامه بیان میکند: علامه مجلسی از جملهکسانی بود که عمر با برکت کرد و کتاب ارزشمند «بحار» ایشان 110جلد است. از آنهایی که تازه به حوزههای علمیه میآیند تا تحصیل کنند،میخواهم که فقط پیشنماز نشوند و با کار و تلاش خودشان را به درجهحضرات جوادی آملی و حسنزاده آملی برسد.
آیتالله مجتهدی تهرانی همچنین در خصوص فراز «وَوَفّقنی فیه لموجباتمَرضاتک» تشریح میکند: خدایا، در کارهایی که سبب رضایت توست، منرا موفق گردان! یادتان باشد که کارهای نیک، موجبات رضایت پروردگاررا فراهم میکند. اگر بتوانیم به مستحقان کمک کنیم، برای دختران دم بختبیبضاعت جهیزیه تهیه کنیم، مسبب رضایتمندی خداوند میشوم.
وی تأکید میکند: اگر من این دعا را بخوانم ولی کاری نکنم که خدا از منراضی شود، فایده ندارد.
این استاد اخلاق در شرح «واسکنّی فیه بحبوحات جَنّاتکَ» میگوید: خدایامن را واسط بهشت ساکن کن! فلسفه وسط بهشت را نمیدانم و شایداولیاء و انبیاء در آنجا ساکن هستند. به هر حال بهترین جای بهشت دروسط آن است که در دعای روز بیستودوم ماه رمضان از خدا میخواهیمآن را نصیب ما گرداند.
وی در توضیح بخش پایانی دعا میگوید: در پایان دعا میخوانیم «یامجیبَ دَعوَه المضطَرّینَ» یعنی ای خدایی که دعای بیچارهها را اجابتمیکند، این چند دعارا درباره من استجابت کن!